Νοστιμεύοντας τις μέρες μας

Τα νεα της κουζίνας

ΜΑΡΟΥΛΙ

Βγάλατε το μαρούλι απο το ψυγείο για να φτιάξετε την σαλατούλα σας αλλα απογοητευθήκατε απο την όψη του; Βάλτε το σε κρυο νερό μαζι με μια κομμενη πατατα και αφήστε το να ξαναζωντανεψει σε 15 λεπτά

ΣΠΙΤΙΚΟΣ ΖΩΜΟΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

ΣΠΙΤΙΚΟΣ ΖΩΜΟΣ ΒΟΔΙΝΟΥ

ΣΠΙΤΙΚΟΣ ΖΩΜΟΣ ΨΑΡΙΟΥ

ΜΠΕΝ ΜΑΡΙ

Να ειμαι ειλικρινής βαριέμαι λίγο τα μπεν μαρι σαν διαδικασία. Βάλε, ταίριαξε, περίμενε κτλ. Κάποια στιγμή δοκιμασα το αντικολλητικο τηγάνι.

Βάζουμε το τηγάνι στο μάτι, το ανάβουμε, βάζουμε μεσα πχ κουβερτουρα και μαργαρίνη, στην περιπτωση της προηγουμενης συνταγης και ανακατευουμε. Δεν χρησιμοποιούμε μεταλλικά αντικείμενα στα αντικολλητικά. Αν χαραχτει ο πατος τους ειναι προτιμοτερο να πεταξετε το σκεύος. Επίσης αυτό λειτουργεί μόνο με την συνοδεια λιπαρής ουσίας. Σκέτη η κουβερτούρα δεν γίνεται. Ειναι προτιμότερο η κλασική διαδικασία του μπεν μαρι

Ειναι πολυ πιο γρηγορο και ευκολο. Ή τουλάχιστον λειτούργησε ετσι για μενα :)

ΠΑΕΙ Η ΜΑΡΕΓΚΑ? ΚΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ

Αν σας ξεφούσκωσε η μαρέγκα μην την πεταξετε. Ρίξτε μέσα λίγο αλάτι ή 2-3 σταγόνες λεμόνι και αμέσως θα πάρει τα πανω της :)

Την συγκεκριμενη συμβουλή δεν την εχω δοκιμασει ακομα προσωπικα μιας και δεν πολυφτιάχνω μαρεγκα

ΠΩΣ ΘΑ «ΣΒΗΣΕΙΣ» ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΧΩΡΙΣ ΑΛΚΟΟΛ;

Αν σου τέλειωσε το κρασί ή απλά δε θέλεις να χρησιμοποιήσεις αλκοόλ στο φαγητό υπάρχουν εναλλακτικές.

– Χυμό σταφυλιού

– Χυμό μήλου ή καρότου

– Ζωμό λαχανικών με ξύδι

– Νεράκι με μπαλσάμικο (womenonly)

ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ;

Αντι για κρεμα γαλακτος στο φαγητο μπορειτε να φτιαξετε ενα μειγμα απο 3 μερη γαλακτος και 1 βουτυρο και να το χρησιμοποιησετε :)

ΜΥΡΩΔΑΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ

Για μια διαφορετική εμφανιση σε ενα γιορτινο τραπεζι, ετοιμαστε αυτη την προταση για το βουτυρο /μαργαρινη σας και φτιαξτε και ζεστα ψωμακια και αφηστε τους καλεσμενους να το απολαυσουν πριν σερβιρετε το κυριως πιατο σας

Ανακατέψτε 1 κσ μαιντανο ψιλοκομμενο με 2 κσ μαλακο βουτυρο, 2-3 σταγονες χυμο λεμονιου, αλατι και πιπερι.

Απλωστε το μειγμα σαν μπαστουνακι σε μια κολλα ψησιματος, τυλιξτε το ρολο σαν καραμελιτσα και το βαζετε στο ψυγειο οπου κραταει πανω κατω για ενα μηνα. Βρήκα και βιντεάκι. Δείτε το εδώ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΛΛΑΕΙ ΤΟ ΓΑΛΑ

Για να μην κολλαει το γαλα, πριν το βαλετε να ζεσταθει, ριξτε λιγο νερο στον πατο της κατσαρολας. Δειτε το εδώ

ΡΥΖΙ

Για να γίνει το ρύζι σας πιο σπυρωτό, ρίξτε 3-4 σταγόνες χυμό λεμονιού την ώρα που βράζει

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

Αν μετα το βρασιμο σας κολλήσουν τα ζυμαρικά, σουρώστε τα, ρίξτε βραστό νερό απο πανω τους και αφου ξεκολλήσουν στραγγίστε τα καλά και ανακατέψτε τα με λίγο λαδάκι

ΧΟΡΤΑ

Για να ξαναζεστάνετε τα χόρτα χωρίς να απορροφήσουν υγρά, βάλτε τα σε ενα τρυπητό πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει και αφήστε τα να ζεσταθούν με τον ατμό

ΞΕΦΛΟΥΔΙΣΜΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΩΝ

Τί να πουμε για τα κλαμματα των κρεμμυδιών; Κάποιοι λενε μασατε τσίχλα, ο Γαστρονόμος : τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα καλύπτουμε καλά με καυτό νερό. Τα αφήνουμε για 5 λεπτά και θα διαπιστώσουμε ότι ξεφλουδίζονται πολύ πιο εύκολα και γρήγορα, χωρίς να μαλακώσουν και -κυρίως- χωρίς δάκρυα.  Το womenonly προτείνει να ραντίζετε με λίγο ξίδι όταν βγάλετε τον πρώτο φλοιό. Επισης αν μυρίζουν τα χερια σας απο το κρεμμύδι τρίψτε τα με ελληνικό καφέ

ΠΑΤΑΤΕΣ

* Αν η πατάτα δεν είναι ώριμη και ο φλοιός πρασινωπός, καλό είναι να την αποφεύγεις, επειδή ενδέχεται να περιέχει σολανίνη, η οποία προκαλεί πόνους στην κοιλιά και κράμπες.

* Το φως πρασινίζει τις πατάτες και τις κάνει να βγάζουν φύτρες. Για να αποφύγεις να συμβεί αυτό, τοποθέτησε μερικά μήλα μαζί με τις πατάτες που αγοράσες. Αυτό θα εμποδίσει τις φύτρες να αναπτυχθούν.

* Επίσης, μην τις αποθηκεύεις μαζί με τα κρεμμύδια, γιατί τα αέρια που εκπέμπουν τα δύο αυτά λαχανικά μπορεί να προκαλέσουν αλλοιώσεις το ένα στο άλλο.(womenonly)

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ

Για να μη μυρίζει το κουνουπίδι την ώρα που το βράζετε, βάζετε μία φέτα ψωμί μέσα στην κατσαρόλα.

ΓΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΝΕΡΟ ΣΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ

Πολλές φορές όταν βράζουμε κολοκυθάκια για σαλάτα παρατηρούμε οτι ειναι ιδιαίτερα νερουλα. Μια λύση ειναι να τα πλύνετε και να μην κοψετε τις ακρες πριν το βρασιμο. Μολις γινουν βγαλτε τα αμεσως απο την κατσαρολα. Με αυτο τον τροπο δεν εισχωρει παραπανω νερο απο τις κομμενες ακρες μεσα στην σαρκα του. Εγγυημένο 🙂

ΞΕΧΩΡΙΣΤΕ ΕΥΚΟΛΑ ΤΟΝ ΚΡΟΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΠΡΑΔΙ

Οταν πρωτοείδα το παρακάτω βίντεο ομολογώ ότι η πρώτη μου αντίδραση ήταν να βάλω τα γέλια :)

Μας δείχνει ενα – πρωτότυπο – τροπο για να ξεχωριζουμε τον κρόκο απο το ασπράδι για όσους δυσκολεύονται  και ειναι αλήθεια ότι θα τους βοηθήσει πολύ. Με αυτο το κομματι δεν ειχα ποτε μου θεμα αλλα ειμαι σιγουρη οτι θα το δοκιμασω ετσι για το λογου το αληθές

Για να έχει αποτέλεσμα πρέπει τα αυγά να είναι φρέσκα.

www.mamapeinao.gr/articles/822

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΟ ΖΥΜΩΜΑ

* Το νερό πρέπει να προστεθεί σταδιακά κι όχι όλο από την αρχή για να απορροφηθεί σωστά το αλεύρι.

* Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια σου, είναι ένδειξη πως ίσως να χρειάζεται έξτρα νερό. Αν όχι, χρησιμοποίησε λίγο λάδι ή νεράκι για να ξεκολήσει.

* Αν η ζύμη σου βγει νερουλή, απλά πρόσθεσε λίγο αλεύρι ακόμη.

Προσοχή: Αν επιλέξεις να βάλεις ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα μέσα στη ζύμη σου, θα τα προσθέσεις στο δεύτερο ζύμωμα κι αφού ήδη το ζυμάρι σου έχει γίνει ομοιογενές. (womenonly.gr και Μερσίνη 😉 )

ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ

Απέτυχε η βινεγκρέτ; Μήπως έριξες κατευθείαν το αλάτι μέσα στο λάδι και δε διαλύθηκε; Επειδή όσο κι αν προσπαθείς το αλατάκι δεν πρόκειται να διαλυθεί μέσα στο ελαιόλαδο όσο κι όσο αν προσπαθήσεις η σάλτσα δε θα «δέσει» μάθε πώς θα το κάνεις σωστά.

Για να πετύχεις τη βινεγκρέτ, προσπάθησε να διαλύσεις πρώτα το αλάτι σε ελάχιστο νερό κι εν συνεχεία ανάμειξέ το με το ελαιόλαδο και το ξύδι.

Να θυμίσουμς πως η κλασική βινεγκρέτ φτιάχνεται με 3 ή 4 μέρη ελαιόλαδο και 1 μέρος ξίδι. Μπορείς, επίσης, να προσθέσεις αλάτι και πιπέρι, μουστάρδα ή σκόρδο και κρεμμύδι ή φρέσκα βότανα ή μπαχαρικά, τα οποία προσδίδουν επιπλέον γεύση με ελάχιστες θερμίδες.

Αν θέλεις βέβαια κάτι λιγότερο παχυντικό, υπάρχει και η πιο λάιτ εκδοχή της. Ανακάτεψε μια κουταλιά ξίδι από καλό κρασί, μια κουταλιά εμφιαλωμένο νερό και μια κουταλιά εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Έτσι, θα μειώσεις τις θερμίδες της στο ένα τρίτο ή και λιγότερο. (Μερσίνη και womenonly.gr)

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

Η Μερσίνη βρήκε ενα αρθρο της Δήμητρας Γκούντρα (womenonly.gr) σχετικά με την σωστή φύλαξη των κρεμμυδιών. Τα κρεμμύδια πρέπει να φυλάσσονται σε μέρος δίχως υγρασία και σε καμία περίπτωση σε πλαστικές σακούλες που ευνοούν την ανάπτυξη της μούχλας. * Είτε το πιστεύεις, είτε όχι το καλσόν είναι ένας πολύ καλός αποθηκευτικός χώρος για κρεμμύδια, παρατέινοντας τη διατήρησή τους σε άριστη κατάσταση! Τα κρεμμύδια που θα αποθηκεύσεις μέσα στο καλσόν μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και οκτώ μήνες! * Αντί για καλσόν μπορείς να χρησιμοποιήσεις χαρτί με το οποίο θα τυλίξεις κάθε κρεμμύδι.

Εγώ εχω να προσθεσω οτι αν τα αποθηκευσεις στο ψυγειο επισης διατηρουνται για αρκετα μεγαλυτερο διαστημα απο οτι εκτος.

ΡΕΒΙΘΙΑ

γνωριζατε οτι τα οσπρια, για την μακροχρονια διατηρησή τους, καλο ειναι να τα τοποθετήσουμε στην καταψυξη για 48 ωρες, ώστε να καταπολεμηθούν τα εντομα που πιθανώς να υπαρχουν σε αυτά; Εγω δεν το γνωριζα. Ηξερα οτι μπορεις να βαλεις δαφνη μεσα στα οσπρια εκει που τα αποθηκευεις για να αποφυγεις τα μαμουνακια αλλα αυτο δεν το γνωριζα. Το διαβασα στο περιοδικό του ΑΒ. Εσεις το εχετε δοκιμασει; Πιάνει;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 11 ακόμα followers

Advertisements
TwinMirrors

Look into our mirrors...You will see the most amazing things...

Χirotexnoirini / Χειροποίητες κατασκευές / Irini Kolovou

Χειροποιητες κατασκευες - Handmade creations

Kosta's Mastic Spa

Φυσικά βιολογικά προϊόντα με βασικό συστατικό την μαστίχα Χίου

"Σούζι έφαγες!...και ψεύδεσαι και τρως!"

για γευσεις... μιαμ μιαμ....

Shareyourlikes

για γευσεις... μιαμ μιαμ....

για γευσεις... μιαμ μιαμ....

Θέλω να αδυνατίσω

για γευσεις... μιαμ μιαμ....

για γευσεις... μιαμ μιαμ....

To Ζέλι σήμερα..

για γευσεις... μιαμ μιαμ....

Θέλω να αδυνατίσω!

Για την ομορφιά και την υγεία μου!